Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio on yleistynyt viime vuosina.

Gluteenitonta ruokavaliota voidaan noudattaa useasta eri syystä.
Todennäköisesti yleisin syy noudattaa gluteenitonta ruokavaliota on keliakia. Keliakia on sairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni vaurioittaa, ilmeisesti immunologisen reaktion kautta, ohutsuolen limakalvon nukkaa. Alttius keliakiaan on perinnöllistä, ja sitä esiintyy noin 2 prosentilla suomalaisista. Keliakiakin hoitomuotona on tiukka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Kuvassa on neljä lasia, joihin on valmistettu gluteeniton jälkiruoka. Jälkiruoissa on käytetty muun muassa kauraa, marjoja, chia-siemeniä, jogurttia, maitoa, hedelmiä, maapähkinöitä ja manteleita.

Gluteeni voi myös aiheuttaa oireita, vaikka ei sairastaisi keliakiaa, eikä todettua vilja-allergiaa ole. Tätä tilaa kutsutaan gluteeniherkkyydeksi, joka on yhä lisääntyvästi raportoitu terveysongelma. Sen syntymekanismi on vielä epäselvä, mutta syyksi on arveltu ohutsuolen limakalvon lisääntynyttä läpäisevyyttä. On myös mahdollista, että gluteenin ohella viljojen sisältämät muut ainesosat, kuten torjunta-ainejäämät, sekä FODMAP-hiilihydraatit voivat olla oireiden taustalla. Gluteeniyliherkkyyden tutkimiseksi ei ole luotettavaa testiä, ja se voi helposti sekoittua ärtyvän suolen oireyhtymään.

Viime vuosina yhä lisääntyvissä määrin myös sellaiset henkilöt ovat alkaneet suosimaan gluteenittomia vaihtoehtoja tai kokonaan gluteenitonta ruokavaliota, jotka eivät ole herkistyneet gluteenille tai kärsi keliakiasta.

Moni on havainnut gluteenittoman ruokavalion auttavan tuntemaan olon kevyemmäksi ja energisemmäksi. Myös ruoansulatuksen kerrotaan parantuneen sekä vatsavaivojen, turvotuksen muiden epämukavuustilojen vähentyneen. Tämä voi johtua siitä, että gluteeni saattaa aiheuttaa lieviä oireita joillekin ihmisille, vaikka heillä ei ole diagnosoitua gluteeniyliherkkyyttä tai keliakiaa.

Gluteeni ja sitä sisältävät viljat

Gluteeni on proteiini, jota esiintyy vehnässä, ohrassa, rukiissa ja niiden johdannaisissa. Gluteenittomassa ruokavaliossa poistetaan nämä gluteenia sisältävät viljat ja viljatuotteet. Tilalla voidaan käyttää esimerkiksi riisiä, maissia, hirssiä, kvinoaa ja tattaria tai puhdaskauratuotteita.

Viljatuotteita korvaavia gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy kattavasti lähes kaikista tuoteryhmistä, muun muassa leivistä, pullista, kakuista, kekseistä ja pastoista. Ainesosaluettelo on hyvä aina tarkistaa, koska gluteenia sisältäviä ainesosia saattaa toisinaan olla tuotteessa, jossa sitä ei olettaisi olevan.

Gluteeniton ruokavalio – mitä huomioida?

Lisääntynyt tutkimustieto gluteenin aikaansaamasta tulehdusreaktiosta on myös saanut monet luopumaan gluteenista. Gluteenin yhteyksistä eri sairauksiin, kuten ADHD:hen, niveltulehduksiin ja autoimmuunisairauksiin, on varovaista näyttöä.

Gluteeniton ruokavalio on syytä koostaa huolellisesti. Usein perinteisiä viljavalmisteita korvaavat tuotteet ovat vähäkuituisia ja sisältävät runsaasti sokeria, rasvaa ja suolaa. Myös hivenaineiden, kuten raudan, seleenin, magnesiumin ja folaatin saantiin on syytä kiinnittää huomiota.

Kaiken kaikkiaan on tärkeää muistaa, että ruokavalion tulisi aina perustua yksilöllisiin tarpeisiin ja terveydentilaan, ja suuria muutoksia ruokavaliossa tulisi harkita huolellisesti. Tarvittaessa on hyvä kääntyä terveydenalan ammattilaisten puoleen, etenkin, mikäli ruokavaliomuutoksella haetaan apua terveysongelmiin, tai mikäli ruokavaliota muutetaan merkittävästi.

Silpan piiraset ja gluteeniton ruokavalio

Silpan piirasten pohjassa on käytetty viljan tilalta kuiturikasta perunakuitujauhetta, eikä niissä ole lisättyä sokeria. Suolaa on kohtuudella ja rasvaakin pohjassa on vain puolet verrattuna niin sanottuun perinteiseen voi-vehnäpohjaan. Silpan piiraset oivat oiva tuote gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, mutta mikä parasta, ne maistuvat myös viljatuotteita nauttiville. Piiraset ovatkin oiva vaihtoehto perinteiselle viljapohjaiselle suolaiselle piirakalle.

Miksi tarvitsisimme monia eri tuotevaihtoehtoja jokaisen eri ruokavalion tarpeita tyydyttämään? Enää emme tarvitsekaan, sillä piiraset on suunniteltu siten, että yhdellä ja samalla tuotteella voimme palvella mahdollisimman montaa eri ruokavaliota!

Scroll to Top